maanantai 21. huhtikuuta 2014


KSP2 PUUTEKNOLOGIAN HARJOITUSTYÖ

"Tuparilahja"

Puuteknologian harjoitustyönä on suunnitella ja valmistaa liimalevystä esine, jonka voi viedä tupaantuliaislahjaksi uuteen kotiin. Ideointini lähti liikkeelle jostain syytä puisesta korista, johon mahtuisi maustepurkkeja. Piirtelin erilaisia laatikoita, jotka täsmentyivät kuuden maustemyllypurkin koriksi.

 
Yllä olevassa kuvassa näkyvissä maustekorin seinämät leikattuina kaavoiksi. Koska maustekori on melko pieni, vain 12 cm x 18 cm ulkomitoiltaan, höyläsin liimalevyn 28mm -> 10mm tasohöylällä. Halusin saada työhöni huomaamattomat liitokset, joten päädyin puutappiliitoksiin. Liimalevyn ollessa 10mm, en uskaltanut käyttää 6mm poratappeja. Olin muistavinani, että on olemassa myös 4 mm puutappeja, mutta ongelmaksi muodostui se, että niitä ei ollutkaan saavana tavallisissa puutavarakaupoissa. Internet- haun tuloksena  selvisi, että 4 mm poratappeja on saavana valmiina suutarintarviketukkukaupasta, joten ei siis tarvinnut alkaa tutustua poratappien itse valmistukseen. Ennen kuin sain ostettua 4 mm puutapit, minun piti olla yhteydessä suutarintarviketukkuun ja kertoa viestissäni tarvitsevani puutappeja ehdottomasti opiskelutehtävääni, koska en yksityisasiakkaana saanut niitä ostettua suoraan. Pitkän prosessin tuloksena sain postitse ostamani puutapit ja näin ollen pääsin jatkamaan työni tekemistä.



Tuparilahjan valmistamisessa tuli käyttää ainakin viittä puuntyöstökonetta. Yllä olevassa kuvassa on vannesahan käytöstä kuva. Sitä ennen olin ohentanut liimalaudan tasohöylällä.

Maustelaatikon osien sahaamiseksi määrämittaisiksi käytin sekä pyörösahaa että vannesahaa. Laatikon seinämien ylälaidan koristekuvioinnin sahasin alla olevan kuvan kuviosahalla.



Tähän kuviosahaan pystyy liittämään istukan, johon voi kiinnittää esimerkiksi erilaisia hiontapäitä. Suunnitelmani hioutui tämän puuntyöstölaitteen mukaiseksi, koska huomasin olevan miltei mahdotonta päästä koneellisesti hiomaan ahtaita kaarien välejä.




Yllä olevassa kuvassa kuviosahaan liitettävässä istukassa pieni hiontatyökalu, jolla hioin laatikon yläosien koristekuviot.

Tässä vaiheessa työtä on näkyvillä jo seinämiin poraamani koristereiät pylväsporakoneella. Päätyjen ylimmät reiät olin suunnitellut käytettäväksi kantokahvan kiinnitykseen. Kaikki muut poratut reiät laatikon seinämissä muodostavat "puupitsiä" eli koristekuvioita puuhun samalla  keventäen laatikon ulkonäköä.

Reikien poraamisessa oli maustelaatikon tekemisessä kaikista eniten haasteta. Olin kuvitellut osaavani porata pylväsporakoneella helposti paljon kauniita erikoisia reikiä. Toisin kuitenkin kävi. Tein laatikon kappaleet kaikki uusiksi, koska en ollut tyytyväinen poraamisjälkeen. Ennen kuin porasin uusiin kappaleisiin ensimmäistäkään reikää, ostin uudet poranterät, selvitin oikeat kierrosluvut jokaiseen käyttämääni poranterään ja varmistin, että porattavan kappaleen alla oli puuta. Ainoa, mitä en tehnyt, oli vastaporaus. Se ei tullut mieleeni ennen kuin juttelin kansalaisopiston puutyöporukan kanssa.

Kokosin maustelaatikon osat puutappiliitoksilla. Koska käytin 4mm poratappeja, minulla ei ollut merkintänastoja käytettävissäni liitosten tekemisessä. Onneksi mittaaminen onnistui melko hyvin ja sain liitokset melko kivuttomasti kohdalleen.

 
Tapituksen ja liimaamisen jälkeen hioin laatikon seinämiä kevyesti vielä nauhahiomakoneella.  Pintakäsittelyyn käytin  harmaata saunapaneeleihin tarkoitettua vesiohenteista petsiä, missä oli joukossa mehiläisvahaa. Petsasin laatikon kahteen kertaan, jotta sain tavoittelemani harmaan pinnan  aikaiseksi.  Yllä oleva kuva on valmis maustelaatikko.
Halusin yhdistää jotain tekstiilityötekniikkaa pienen osan työhöni. Niinpä kantokahva on seitsensäikeinen palmikko juuttinarusta. Palmikon päissä on hevosenhäntäsolmut kiinnittämässä kahvan laatikkoon.
Tämä tekemäni maustelaatikko kuudelle maustemyllylle on täysin sopiva harjoitustyöksi kuudesluokkaisille oppilaille ilman muutoksia. Lisäksi tässä työssä on omalle suunnittelulle paljon mahdollisuuksia. Myöskin eriyttäminen on helppoa: kuviot voi jättää pois, jos käsityön tekeminen on haasteellista tai esimerkiksi poraamalla tehtävien kuvioiden määrää voi lisätä tai poistaa tarvittaessa. Kantokahvakin antaa mahdollisuuden eriyttämiseen: kahvan voi tehdä itse tai siihen voi käyttää valmista materiaalia.
Oppilaiden työskentelyn motivoimiseksi keksisin jonkin teeman, jonka mukaan suunnittelu ohjautuisi. Uskoisin, että esimerkiksi limpparitölkkikori voisi olla hyvä tehtävänanto vastaavanlaiseen puutyöhön.
 
Oppilaat saisivat itse mitoittaa, kuinka monelle limpparitölkille kori on, miten liitokset tehdään, mitä koristeita korissa on, mikä pintakäsittely yms.
Työturvallisuus on erittäin tärkeää käsitöissä. Koska tänä keväänä olen itse etupäässä tehnyt teknisiä töitä, olen tutustunut turvallisuusasioihin perusteellisesti. Mielestäni Vesa Greis kirjassa Käsityön taito 2 Teknisen työn ideoita ja tekniikoita kiteyttää käsityön turvallisuusohjeet hyvin. Hän esittää seuraavan Kymmenen sormen kieltolain:
1. Ei ilman suojaimia
2. Ei ilman suojalaitteita
3. Ei löysin vaattein
4. Ei sormia lähelle terää
5. Ei kiireellä
6. Ei riskillä
7. Ei rutiinilla
8. Ei häirittynä
9. Ei väsyneenä
10. Ei yksin talossa
Näiden kymmenen kohdan lisäksi pitkät hiukset on hyvä kiinnittää ja kaikki roikkuvat korut yms. pitää ottaa pois työskentelyn ajaksi.
Samaisessa kirjassa on liitteenä kiinteästi asennettujen puuntyöstökoneiden laitekohtaiset turvaohjeet, jotka on kaikkien hyvä opiskella uudelleen juuri ennen koneiden käyttöä. Lisäksi oppilaille (niihin koneisiin, mitä he saavat käyttää), voisi laittaa turvallisuusohjeet jokaisen koneen läheisyyteen.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti