sunnuntai 23. marraskuuta 2014

MUOVITEKNOLOGIA


Vanhasta vinyyli LP-levystä taidekulho

Uunissa palamattoman alustan päällä lämmitys noin 120 asteessa.

Annoin levyn lämmitä uunissa kunnes sen reunat alkoivat taipua.



Kokeilin erilaisia lasikulhoja sekä laitoin levyn kulhon sisään ja ulkopuolelle käsin sitä puristaen. Parhaimmaksi osoittautui pieni kattila.



Valmis työ lähti naapuriin glögin ja pipareiden kera.







Kukkakeppi

Sahasin vannesahalla pitkähkön ja kapean suorakaiteen. Pehmensin kepin uunissa ja tein käsin kierteitä. Kukkakeppi tukemassa viherkasvia.






Avaimenperiä

Liimasin erivärisiä muovilevyjä päällekkäin akryyliliimalla ja laitoin yön ajaksi puristukseen. Sahasin vannesahalla sopivan kokoisia suorakaiteen muotoisia paloja. Hioin ja porasin reiät metallirengasta varten. Toiseen porasin pylväsporakoneella nimikirjaimet ja hioin nimikirjaimen kohdat karahiomakoneella. Toisen avaimenperän laitoin pehmenemään uuniin. Koska pala oli monikerroksinen, sen pehmeneminen vaati kuumemman uunin kuin esimerkiksi kukkakeppiä taivuttaessa. Kokeilemalla lämpötilan nostamista saavutin sellaisen pisteen, että muovi taipui. Uuni, jolla työskentelin, on melko vanha, joten asteet eivät ole vertailukelpoisia. Uuni oli lähes 200 asteessa ennen kuin monikerroksinen muovinpala pehmeni taivutettavaksi.




Muovipussien sulatus

Laitoin kuusi kerrosta tavallisia muovikasseja päällekkäin. Päällimmäisen kassin täytyy olla yksivärinen, jos aikoo tehdä kuvioita leikkaamalla valmiita kuvia muovikasseista tai itse leikkaamalla erilaisia kuvioita. Kuvat voi liimata tavallisella paperiliimalla.

Muovin sulattamista varten tarvitaan kaksi leivinpaperiarkkia ja silitysrauta. Muovit laitetaan leivinpaperiarkkien väliin ja silitysraudalla painetaan noin 10 sekunnin ajan  yhtä kohtaa  ja siirrytään järjestelmällisesti koko sulatettavan materiaalin alalta. Silitysraudan lämpötila (..) ja sulatusaika kannattaa testata kunkin muovin ja silitysraudan mukaan ennen varsinaisen työn tekemistä.

Valmiista muovilevystä voi valmistaa ompelukoneella ommellen esimerkiksi kauppakasseja, pieniä pussukoita tai koreja.
 

Kaikki muovityöni vieretysten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti