tiistai 11. marraskuuta 2014

METALLITEKNOLOGIA


1.     Foldforming

Olen jo löylykauhan tehnyt aikaisemmissa opinnoissani, joten halusin kokeilla jotain uutta eli kuparin foldformingia. Tuotokseksi syntyi Tonttulan nimikyltti; tonttuhatut.



Aluksi taitoin kuparilevyä ja taoin taitekohtaa talttamaisella vasaralla. Kuumensin, taitoin ja taoin, kuumensin ja oikaisin, vuorotellen, kunnes päätin, että työ on siltä osin valmis. Työskentelin kotona autotallissa ja kuvaaja ei pysynyt taonnan tahdissa. Alla pari kuvaa taontavaiheesta.

 

 
 
 
Yleisöä/ apumiehiä oli kuumakäsittelyvaiheessa autotallissamme runsaasti.

 
Seuraavassa vaiheessa puhdistin kuparilevyn pinnasta rasvan pois sitruunahapolla. Kuparilevystä tuli vaaleanpunertava. Kuvassa kuparilevy kiehumassa sitruunahappoliemessä.


Halusin saada kuparin pinnan elävämmäksi, kuin mitä se pelkän taonnan, taittamisen ja puhdistamisen jälkeen oli, joten patinoin työni rikkimaksalla.
Rikkimaksaa eli kaliumsulfidia sekoitin 10 tippaa puoleen litraan kraanasta laskettuun kuumaan veteen. Upotin työn liuokseen noin viideksi minuutiksi, nostin sen pinseteillä ja huuhtelin juoksevan veden alla.



 
 
 
 
 
Lopuksi viimeistelin rikkimaksalla patinoidun kuparilevyn ohuella teräsvillalla. Kuva valmiista Tonttulan nimikyltistä alla.
 
 

 



2.     Korutyö jossa ketjun valmistaminen

Pääsimme Kouluelektroniikka Oy:n järjestämälle korukurssille. Kurssilla oli ensimmäisenä työnä muinaisketjun valmistaminen. Minulta hävisi kaikki kurssilla ottamani valokuvat, joten yritän korvata niitä myöhemmin.
 
Ensimmäiseksi valmistimme tompakkilangasta (kuparin ja sinkin seos) tiiviin käämin käyttäen kierteytystyökaluja. Muinaisketju rakentuu kaksoislenkeistä, joten kierteytyspuikolle tiiviisti kierretty lanka täytyy leikata, jotta niitä voidaan yhdistää ketjuksi.
Korulenkkien sahaamisessa tarvitaan sahausalusta, sahaus/kierteytyspuikko ja kultasepänsaha. Sahaus pyritään tekemään mahdollisimman tarkasti, jotta saadaan tasalaatuisia korulenkkejä.
Korulenkit avataan kaksilla sileillä laattapihdeillä, lenkit yhdistetään ja suljetaan. Lopuksi lenkkeihin yhdistetään lukko.
Valmis muinaisketju käytettiin rummussa, jossa korusta hioutui pois pienet epätasaisuudet ja se sai kauniin kiillon.
Omaan muinaisketjuuni halusin tehdä kolme paikkaa siihen liitettäville koruille. Tein ohuesta metallilangasta harmaaseen helmeen pidikkeen, jonka liitin ketjuun korulenkillä. Valmiina työ näyttää tältä:





3.Emalointi

Kouluelektroniikan korukurssilla valmistin pyöreän kuparipohjan emalointityötä varten. Heillä oli myös näppärät reikäpihdit, joilla sain tehtyä reiän laattaan ripustusta ajatellen.

Emalointi oli ns. kylmäemalointi, missä matalan lämpötilan emalointivärijauheen voit kiinnittää jo

150 asteen lämpötilassa uunissa tai keittolevyn päällä kuumentaen, kuten tämä työ on tehty.

 
Kuparilevyn päälle ripottelin ensin mustaa emalointivärijauhetta ja sen jälkeen lisäsin kakkupaperia sapluunana käyttäen hopeista jauhetta. Sitten laitoin laatan  metallilevyn päällä ja kuumensin sitä   kunnes jauhe suli kuparin päällä. Työn jäähdyttyä se olikin valmis pujotettavaksi nauhaan.
 
 
 
 
 
 
4.     Alumiinityö jossa taivutusta
Alumiini työhön käytin opettajan valmiiksi suunnittelemaa laatikkomallia. Siirsin mallin alumiinilevylle. Porasin laatikon kulmakohtiin reiät helpottamaan peltisaksilla leikkausta.



 









5.      Taontatyö jossa kuumamuokkausta

Katkaisin puolen merin palan metallitangosta tietämättä vielä, mitä siitä tulisi. Työskentelin kuparityön kanssa autotallissamme ja sain sieltä idean metallitankotyökseni. Autotallin seinillä on reiällisestä metallilevystä tehtyjä työkalunpidikeseinämiä. Huomasin, että niihin olisi hyvä saada sellaisia työkalujen ripustuspaikkoja, joihin on helppo laittaa esimerkiksi laattapihdit. Niinpä kuumensin ensin tankojen päät ja taoin ne pajavasaralla toiselta puolelta litteäksi. Taoin vain toiselta puolelta, jotta sen saa paremmin kiinnitettyä työkaluseinämään, eikä se jäisi päistään koholle.
 
Kun päät oli litistetty reikää ja ruuvikiinnitystä varten, taivutin keskiosan suunnittelemaani muotoon ruuvipenkin avulla ilman kuumakäsittelyä. Koska tangon käännöskohtiin meni yllättävän paljon materiaalia, sain leikkaamastani tangosta vain yhden ripustuslenkin taivutetuksi.
Lopuksi porasin reiät ja viimeistelin työkalupidikkeeni mattamustalla spraymaalilla.
Taontavaiheen kuvat hävisivät kuva-avaruuteen. Tässä kuva valmiista työstä sijoitettuna työkaluseinämään:
 


 
 

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti